Παρακαλώ περιμένετε...

 

  • Περιορίστε δραστικά τα καθαριστικά που περιέχουν χλωρίνη όπως επίσης τα λευκαντικά που περιέχουν χλώριο ή χλωριούχες ενώσεις, τα σκληρά προϊόντα καθαρισμού (όπως ακουαφόρτε), τα υγρά πιάτων που περιέχουν triclosan καθώς και τα καθαριστικά που δεν χρειάζονται ξέβγαλμα. Η καλύτερη λύση είναι ένα φυσικό, οικολογικό, μη- τοξικό καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων.

  • Αντικαταστήστε τα απορρυπαντικά και τα μαλακτικά σας με φυσικά απορρυπαντικά που δεν περιέχουν τοξικά συστατικά και είναι υποαλλεργικά.

  • Προτιμήστε γυάλινες συσκευασίες ή από ανοξείδωτο ατσάλι. Τα πλαστικά περιέχουν δισφαινόλη Α (BPA), μια χημική ένωση που όταν στα δοχεία υπάρχει ζεστό ή όξινο φαγητό διαρέει από το πλαστικό στα τρόφιμα.

  • Αντικαταστήστε τα προϊόντα περιποίησης προσώπου, μαλλιών, μακιγιάζ και όλες τις βρεφικές κρέμες περιποίησης με οργανικά προιόντα χωρίς χημικές ουσίες (όπως parabens, πετροχημικά, συνθετικά αρώματα & χρώματα κ.λ.π)

  • Επιλέξτε προσεκτικά τα παιδικά παιχνίδια. Αποφύγετε παιχνίδια από μαλακό πλαστικό και χημικές ουσίες. Προκειμένου να γίνει το πλαστικό εύκαμπτο χρησιμοποιούνται πρόσθετα, γνωστά ως φθαλικοί εστέρες, τα οποία με τη θερμότητα μπορούν να περάσουν από το πλαστικό στον ανθρώπινο οργανισμό και ενδεχομένως να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές και βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα. Η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία παιδικών προϊόντων από PVC που περιέχουν ορισμένους φθαλικούς εστέρες και προορίζονται για παιδιά κάτω των τριών ετών. Βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα που επιλέγετε έχουν το σήμα “CE” καθώς σε άλλες χώρες δεν ισχύει η απαγόρευση.

  • Προτιμήστε έπιπλα από μασίφ ξύλο. Οι ινοσανίδες (MDF), οι μελαμίνες, το κόντρα πλακέ και το νοβοπάν συγκολλώνται με ουσίες που περιέχουν φορμαλδεϋδη η οποία ενοχοποιείται για αλλεργίες και δερματίτιδες.

  • Τα βερνίκια και οι βαφές που δεν είναι υδατοδιαλυτές χρησιμοποιούν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) σε μεγάλες περιεκτικότητες, ουσίες οι οποίες εξατμίζονται και ενοχοποιούνται για επιβάρυνση του κεντρικού νευρικού συστήματος -με συπτώματα όπως υπνηλία, πονοκέφαλο ή ναυτία- για αλλεργίες, δερματίτιδες και βρογχικό άσθμα. Προτιμήστε βερνίκια και βαφές που χρησιμοποιούν το νερό ως διαλύτη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οικολογικά πιστοποιημένα βερνίκια.

  • Προτιμήστε ρούχα από οργανικό βαμβάκι. Το οργανικό βαμβάκι δεν περιέχει επιβλαβείς χημικές ουσίες και παράγεται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή, ειδικά για τα νήπια και τα άτομα με δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα.

  • Προτιμήστε οικολογικά προϊόντα για το νέο σας σπίτι και κυρίως το παιδικό δωμάτιο όπως ειδικά στρώματα ύπνου, χαλιά και κουρτίνες από φυσικά υλικά, αυτοκόλλητα τοίχου χωρίς PVC.

  • Τέλος, ανοίξτε τα παράθυρα του σπιτιού σας τουλάχιστον μια φορά την ημέρα και όταν ο καιρός το επιτρέπει, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.