Παρακαλώ περιμένετε...

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, αυτό που μας συνδέει με το περιβάλλον. Έχει αποδειχθεί πως ό,τι βάζουμε στο δέρμα μας καταλήγει τελικά στο εσωτερικό του σώματος (για παράδειγμα τα επιθέματα νικοτίνης). Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι κάποιος πλήρως ενήμερος των συστατικών που εμπεριέχουν τα προϊόντα που χρησιμοποιεί.

Τα τελευταία 50 χρόνια, έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες νέα χημικά, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν δοκιμαστεί κανονικά στους ανθρώπους. Καθημερινά απορροφούμε μία μεγάλη ποικιλία αυτών των νέων συνθετικών χημικών μέσω των τροφίμων, των ειδών προσωπικής υγιεινής καθώς και μόνο από την επαφή μας με το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η εκδήλωση ασθενειών όπως εκζέματα, αλλεργίες, ακόμα και καρκίνοι έχει αυξηθεί σημαντικά.

Μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε όλα αυτά τα χημικά, πιστεύουμε όμως ότι είναι λογικό να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την επαφή μας με αυτά όπου είναι εφικτό.


Τι σημαίνει ‘οργανικό προϊόν’;
Όταν αναφερόμαστε σε οργανικά συστατικά, εννοούμε μόνο εκείνα –και κατά συνέπεια τα πιστοποιημένα οργανικά προϊόντα που παράγονται από αυτά- τα οποία καλλιεργήθηκαν και παράχθηκαν σύμφωνα με ειδικά αυστηρά οικολογικά κριτήρια. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο όρος ‘οργανικό’ δεν αναφέρεται σε φυσικά συστατικά τα οποία δεν είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν, όπως είναι ο άργιλος, το αλάτι και το νερό.

Οι οργανικές μέθοδοι καλλιέργειας συνεργάζονται με το φυσικό οικοσύστημα χωρίς να προσπαθούν να κυριαρχήσουν πάνω σε αυτό ή να το υποτάξουν, αναγνωρίζοντας ότι η επιβίωση του πλανήτη βασίζεται σε μία περίπλοκη και ευαίσθητη ισορροπία. Ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα και τη δυνατότητά της να ενεργεί ως φυσικό εντομοκτόνο, και αναπτύσσοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος για την καλλιέργεια δυνατών σοδειών, μπορούμε να αποφύγουμε την εξάρτηση από τα συνθετικά χημικά.


Πως μπορούμε να γνωρίζουμε ότι ένα προϊόν είναι όντως οργανικό;
Πιστοποίηση σημαίνει ότι ένα προϊόν έχει ελεγχθεί από ανεξάρτητο φορέα και ότι είναι σύμφωνο με συγκεκριμένα κριτήρια παραγωγής. Για τα οργανικά ή βιολογικά τρόφιμα τα βασικά κριτήρια έχουν τεθεί από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έτσι κανένα προϊόν δεν μπορεί να αναφέρει στη συσκευασία του ότι είναι ‘οργανικό’ χωρίς να είναι σύμφωνο με αυτήν.

Για τα προϊόντα, όμως, υγείας και ομορφιάς, δεν υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία και για αυτό ο όρος ‘οργανικό’ μπορεί να είναι παραπλανητικός. Η αναφορά και μόνο στη συσκευασία ενός καλλυντικού προϊόντος του όρου ‘οργανικό’ δεν εγγυάται ότι περιέχει έστω και ψίγματα φυσικών συστατικών που να έχουν καλλιεργηθεί με οργανική μέθοδο. Ως εκ τούτου αντί να βασίζεστε στο όνομα του προϊόντος, αναζητήστε τα λογότυπα πιστοποιήσεων ή ελέγξτε ότι τα οργανικά συστατικά αναφέρονται με σαφήνεια και ένα-ένα ξεχωριστά στη λίστα των συστατικών.

Ο Soil Association είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που ιδρύθηκε το 1946 για να αντιμετωπίσει την ανησυχία που δημιουργήθηκε από τις νέες  πρακτικές καλλιέργειας που άρχισαν να εφαρμόζονται μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και οι οποίες ήταν εχθρικές ή και ενδεχομένως βλαπτικές απέναντι στο οικοσύστημα. Στόχος του οργανισμού είναι η έρευνα, ανάπτυξη και προώθηση αειφόρων μορφών καλλιέργειας και παραγωγής για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.


Τα κριτήρια του Soil Association τι εγγυώνται;

  • Ότι το προϊόν περιέχει στο μεγαλύτερο ποσοστό του πιστοποιημένα οργανικά συστατικά.
  • Ότι το ποσοστό των μη οργανικών συστατικών είναι σύμφωνο με τους περιορισμούς που έχει θέσει.
  • Ότι δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά.
  • Ότι η σήμανση είναι σαφής και ειλικρινής.
  • Ότι τα συστατικά είναι φιλικά προς το περιβάλλον (βιοδιασπώμενα)
  • Ότι το προϊόν έχει υποστεί την ελάχιστη επεξεργασία.


 Γιατί τα οργανικά προϊόντα είναι καλύτερα για εσάς;
Χρησιμοποιώντας οργανικά προϊόντα για το πρόσωπο και το σώμα σας μειώνετε τα χημικά συστατικά που απορροφώνται από το δέρμα σας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να χρησιμοποιεί κάποιος συνθετικά συστατικά. Το σώμα ευεργετείται στο έπακρο από απλά, φυσικά συστατικά τα οποία σε συνδυασμό με μία καλή διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή για το δέρμα σας.

Γιατί τα οργανικά προϊόντα είναι καλύτερα για το περιβάλλον;
Η οργανική καλλιέργεια απαγορεύει αυστηρά τη χρήση συνθετικών χημικών λιπασμάτων και εντομοκτόνων. Το γεγονός αυτό μειώνει σημαντικά τον όγκο των ρυπαντικών ουσιών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον.

Οι οργανικοί καλλιεργητές βασίζονται στην ανάπτυξη γόνιμου, υγιούς εδάφους με διάφορες καλλιέργειες. Επίσης ευνοούν την ανάπτυξη άγριας ευεργετικής ζωής. Τα ζώα εκτρέφονται χωρίς φάρμακα και αντιβιοτικά, συνήθη στην εντατική κτηνοτροφία.

 

(πηγή: nealsyardremedies.gr/ organicbeauty.gr)